Zpět na výpis článků

CUKRY – zn. Povoleny!

Publikováno 10.09.2014  |  Nikola radí/zkouší



cukryNení cukr, jako cukr. Ano, řeč je o cukrech neboli taky sacharidech. Pozor, je dokonce vědecky dokázáno, že lidské tělo, ani mozek nejsou schopny bez sacharidů fungovat. Ne nadarmo jsou proto zdrojem energie a denně tvoří okolo 60% příjmu celkové energie. Mozek k tomu, aby začal správně pracovat potřebuje minimálně 50g sacharidů.

Nejsou sacharidy jako sacharidy. Obecně je můžeme rozdělit do dvou skupin (na škodlivé a ty tělu prospěšné) – monosacharidy a polysachridy (cukry jednoduché a složité).

Monosacharidy jsou ty, které jsou našim strašákem a tolik nám chutnají, nejčastěji je nalezneme ve sladkostech, zákuscích, brambůrkách, pečivu ALE i v ovoci. Ano, fruktóza (cukr obsažený v ovoci) je řazen mezi monosacharidy. Po jednoduchém cukru nastoupí velice rychle hlad a pro někoho i únava. Zatímco polysacharidy se do těla uvolňují postupně a jsou to např. ovesné vločky, rýže, celozrnné těstoviny, luštěniny... Pokud sáhnete do řad polysacharidů, jste zasyceni na delší čas! Rychlost uvolňování do těla je dána velikostí molekul.
 

Proč po jednoduchých cukrech tloustneme?

Vše je dáno jeho rychlostí uvolňování do těla a následným vlivem na hormon – inzulin, který reguluje krevní cukr. Bohužel krevní cukr, který je v těle navíc se ukládá do tukových zásob, což je nežádoucí. Složité cukry jsou do těla čerpány postupně, proto jsou pro tělo více žádoucí. Ale pokud jich přijímáte veliké množství, i po nich můžete samozřejmě přibrat.

Při redukci se tedy snažíme vyhnout jednoduchým cukrům a nahradit je složitými cukry. Ideální je cukry v odpoledních hodinách omezovat, vše se odvíjí od vašeho cíle. Jiné množství sacharidů bude brát jedinec v redukci, a jiný poměr sportovec v závodní sezóně, nebo mistr recepční, který maká na tom, aby přibral.